Lezing: Preventie van vroegtijdig schooluitval

Verschillende factoren spelen een rol bij voortijdig schoolverlaten: persoonlijke kenmerken, schoolkenmerken en contextkenmerken – meestal is er een combinatie van factoren. Indien voortijdig schoolverlaten niet aangepakt wordt, dan kan dit voor de schoolverlater problematische gevolgen hebben.

Over de lezing: Preventie van vroegtijdig schooluitval

Voortijdig schoolverlaten is bijna synoniem met ‘probleem’. Het gebrek aan een startkwalificatie leidt tot een zwakkere positie op de arbeidsmarkt. Wat zich kan vertalen in een verhoogde kans op werkloosheid. Maar ook een verhoogde kans op criminaliteit en sociale uitsluiting. Met de lezing Preventie van vroegtijdig schooluitval willen we de deelnemers wijzen op wat er kan gebeuren wanneer je voortijdig van school gaat zonder startkwalificatie of diploma. Ook laten we de deelnemers zien hoe snel voortijdig schoolverlaten kan gaan, wanneer vormen als groepsvormen, -dynamiek en processen een groot effect kan hebben.

Wanneer spreken we van voortijdig schoolverlaten (vsv)?

Intuïtief is het wel duidelijk: als een jongere in de loop van een opleidingstraject uitvalt. Maar dat is te weinig nauwkeurig om beleid op te baseren. De Rijksoverheid spreekt van jongeren van 12 tot 23 jaar zonder startkwalificatie (een diploma van havo, vwo of mbo op minimaal niveau 2). Een jongere met alleen een vmbo-diploma of een diploma mbo niveau 1 is volgens deze officiële definitie dus ook een voortijdig schoolverlater!

Programma

Na de kennismaking worden de jongeren interactief betrokken bij de lezing. Tijdens de lezing komen de groepsprocessen, -vorming en -dynamiek. De deelnemers krijgen inzage in het proces waarin groepen gevormd worden en hoe snel de positie die je hebt binnen een groep kan veranderen.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Heb je vragen over de lezing Preventie van vroegtijdig schooluitval? Neem gerust contact met ons op of laat je terugbellen door een expert! U kunt ook vrijblijvend een offerte aanvragen, zodat u weet waar u aan toe bent.

Meer informatie nodig?

Vul onderstaande formulier in met uw vragen of opmerkingen. U ontvangt binnen 24 uur een antwoord van een van onze medewerkers. 

Bekijk ook onze andere lezingen

Nagesprek
De Druk

Waarom komen jongeren in de verleiding om het verkeerde pad op te gaan? Het heeft vaak te maken met...

De taal van een
ex-gedetineerde

Door middel van rollenspellen, casussen en vragenrondes willen wij de deelnemers zoveel mogelijk...

Voorkoming van terugval in criminaliteit

In deze lezing worden er ervaringen uitgewisseld over de meest voorkomende feiten waar de doelgroep...

Preventie van voortijdig
schoolverlaters

De kinderen krijgen inzage in het proces waarin groepen gevormd worden en hoe snel de positie kan veranderen...

Team Enkelband is een algemeen begrip geworden bij diverse instanties.

Geïnteresseerd in een van onze services? Bel ons op.

Aan de hand van uw wensen kunnen wij een advies op maat bieden. Een van onze medewerkers kan dan met u brainstormen over wat mogelijk is.